Dünya

Demir ve demir dışı metaller sektörü AYB’de 5 yıldır ihracatın zirvesinde demirledi

Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde bulunan 12 ihracatçı birliğinin ortasında 5 yıldır ihracat şampiyonu olan Ege Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçı Birlikleri, 2022 yılı sonunda 1.9 milyar dolarlık hedefine ulaşacak . 2 milyar 564 milyon dolara ulaştı.

Ege Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Lideri Yalçın Ertan, ihracatlarını 2021 yılına göre yüzde 15 artırmayı başardıklarını belirterek, EİB çatısı altında 2 milyar dolarlık ihracat barajını geçen tek birlik olduklarının altını çizdi. .

Ege İhracatçı Birlikleri’nde düzenlenen olağan mali genel kurul toplantısında söz alan Önder Ertan, birliğe üyeydi.İhracatçı firmaların rekabet güçlerini artırabilmeleri için son yıllarda dünya gündeminde ön plana çıkan demir-çelik ve demir dışı metaller sektörleri için büyük önem arz etmektedir. “Yeşil Uzlaşma ve Sürdürülebilirlik”konularını stratejilerinin odak noktası haline getirdiklerinin bilgisini paylaştılar.

Yeşil Uzlaşma ve Sürdürülebilirlik konusundaki çalışmalarını özetleyen Ertan, “Sektörümüzden 15 firma ile Ticaret Bakanlığımızın desteklediği bir URGE projesi başlattık. Projemiz ile katılımcı firmalarımıza eğitim, danışmanlık, yurt dışı heyetleri ve fuar düzenlemeleri gibi faaliyetlerle destek olmaya çalışıyoruz. Nisan ayı başında Almanya’da düzenlenen Green Steel World fuarını ziyaret ederek, stratejimizin temelini oluşturan saf üretim ve dekarbonizasyon konusundaki son gelişmeleri yakından gözlemleme fırsatı bulduk. Endüstri 4.0 ve sonrası ile ilgili gelişmeleri takip ederek şubemizi bilgilendirmek, en iyi uygulamaları yerinde gözlemlemek, yeşil üretim ve sürdürülebilirlik çalışmalarını yerinde görmek ve bu uygulamaların nasıl olduğunu incelemek amacıyla endüstri 4.0 konusunda Almanya’ya bir çalışma ziyareti gerçekleştirdik. ülkemize uyarlanabilir. Her yıl bu ziyaretleri rutin hale getirerek yeni gelişmeleri yakından takip etmeyi planlıyoruz” dedi.

Ertan, “Sürdürülebilirliği çelik, demir ve demir dışı metaller sektöründeki firmalar arasında yaygınlaştırmak ve sürdürülebilir üretime geçişi desteklemek amacıyla dünya çapında bilinen Responsible Steel girişimine üye olduk” dedi. “Aynı sektörden paydaşlarımızla bir araya gelerek daha sorumlu üretim yapmanın yollarını tartışarak temiz üretim yapan firmaları sertifikalandırmayı hedefliyoruz.”

2023 yılında iki sektörel ticaret heyeti planlıyoruz

Ege Demir ve Demir Dışı Mellar İhracatçı Birlikleri’nin ihracatına katkı sağlamak, yeni pazarlar keşfetmek ve ihracat ağımızı genişletmek amacıyla; Ticaret heyeti programlarının hayata geçirilmesi için çalıştıklarını genel heyet üyeleriyle paylaşan Önder Ertan, Mayıs ayında İtalya’ya, 2023’ün ikinci yarısında ise Fas, Şili gibi uzak ülkelere Ticaret Heyeti düzenleyeceklerini bildirdi. .

             Türkiye’de enerji fiyatları yüksek kaldı, kapasite kullanımımız azaldı

Ege Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, pandemi döneminden bu yana hammadde, enerji, insan kaynağı maliyetleri ve navlunların dalgalı bir seyir izlediğine işaret ederek, “Koruyucu tedbirler, damping ve sübvansiyon vakaları, kota uygulamaları arttı. Ayrıca yıllardır bölümümüze de yük olmuştur.Özellikle elektrik fiyatları sektörümüzü çok etkiledi ve etkilemeye devam ediyor.Geçen yıl kapasite kullanım oranımız 75-80 bandında iken ilk yıl yüzde 51’e geriledi. En büyük ihracat pazarımız olan Avrupa’da yüzde 43’lük payla elektrik fiyatları sabitlenmemizi engelliyor.Hızlı uyum sağlar ve önlemlerimizi almazsak yeşil anlaşma birkaç yıl içinde şubemizi de etkileyecek, Kısa sürede değilse de deprem, sel, ekonomik dalgalanmalar, enflasyon gibi ülkemizi etkileyen tüm olumsuzlukları aşarak yeni günlere ulaşacağımıza inanıyorum” dedi.

Üç konu, ihracatının rekabetçi olmasını engelliyor

Ege Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçı Birlikleri Genel Kurulu’nda Konsey Başkanlığı görevini üstlenen Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Lideri Jak Eskinazi, ihracatçıların incelemeyi beklediği üç konuyu sıraladı.

Dünyadaki enerji fiyatlarındaki düşüşün Türkiye’de gerçekleşmediğinin altını çizen Eskinazi, “Sektörümüzün rekabet gücünün artması için ülkedeki elektrik fiyatlarının bir an önce dünya piyasalarındaki fiyatlara ulaşması gerekiyor. Geçen yıl dünyada düşen fiyatları kademeli olarak düşürdüğümüz için piyasalarda müşteri kaybetme riskiyle karşı karşıyayız. Ülkemizde elektrik fiyatları aniden düşerse rekabet gücümüzü bir an önce kazanırız. İkinci bir konu ise, ithalata dayalı ihracat yapan şubelerimiz, döviz kurundaki alış ve satış fiyatlarının ortasında açılan makastan zarar görüyor. Bankalarda döviz kurlarının bir an önce kapanmasını istiyoruz. Yüzde 5-7 civarında olan makas, karlılığımızı tamamen ortadan kaldırıyor. Kâr etmediğimiz kısımda cepten para da kaybediyoruz. Ayrıca kredi bulmakta da zorluk çekiyoruz. Bir an önce bu kredi musluklarının açılmasını, ihracat için gerekli devlet tabanlarının ve Merkez Bankası kaynaklı kredilerin bir an önce ihracatçıya verilmesini istiyoruz. Daha sayılacak çok sorun var ama bu üç sorunun bir an önce çözülmesini ve segmentlerimizin tüm ihracatçılarının önünün açılmasını ivedilikle diliyorum.”

Ege Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği mali genel kurul toplantısında 2023 yılı bütçesi 40 milyon TL olarak belirlenirken, 2023 yılı çalışma programı da karara bağlandı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

habersarikaya.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu